25

май

ribbon

47% от профилите във Facebook са с неприлични думи

Споменаващите алкохол в постингите си имат повече приятели

Публикувано в: Светът; (26) прочитания
От: pointburgas

Направено е специално проучване, при което е установено, че на 47% от стените във Facebook има нецензурни думи и изрази. Автори на изследването са специалисти от основаната преди месец фирма Reppler, която се занимава с управление на онлайн репутацията, предава Mashable.

Изследването на Reppler е обхванало профилите на 30 хиляди потребители, използващи най-голямата социална мрежа Facebook. Използването на нецензурни изрази се среща два пъти по-често в съобщения на стените, отколкото в коментарите към тях. Най-използваните мръсни думи във Facebook съвпадат с тези, които са популярни и при разговорната реч. 80% от хората, които са писали на стените си мнения, съдържащи мръсни думи, са получили поне по един подобен коментар от своите приятели, в рамките на социалната мрежа. 56% от коментарите с нецензурни изрази на чужди стени идват от приятели, а останалите от непознати хора.

Авторите на изследването са установили, че потребителите имат малък контрол върху езика, който се използва от хората, които пишат на стените им във Facebook. Въпреки това, написаното от други може да окаже влияние върху начина, по който останалите възприемат собственика на даден профил.

При друго изследване, проведено от американското списание Journal of Men’s Health са били проучени зависимостите от употребата на изрази, при които се споменава алкохол. Установено било, че учащите се правят референции към алкохола в 85.53% от коментарите си. Хората, които говорят често за алкохол в мненията, написани в социалната мрежа Facebook имат повече приятели, добавени към профила си от онези, които не обичат да говорят за пиене.