17

фев

ribbon

Западът да не притиска Путин, предупреди ексшефът на МИ-6

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Бившият ръководител на британската разузнавателна служба МИ-6 предупреди да не се засилва политическият и военният натиск върху Владимир Путин, подчертавайки, че всяка потенциална промяна на върха в Кремъл може да се окаже по-лоша от настоящата ситуация.

Говорейки пред студенти в „Кингс Колидж” в Лондон, сър Джон Соърс посочи, че предприетите действия от западните правителства относно кризата в Украйна могат да раздразнят Путин и да доведат дори до задълбочаване на кризата в региона.
Соърс, който наскоро се оттегли от шефското място в британското разузнаване, заяви, че Путин искал да използва ядрения потенциал на Русия като жест на груба сила. Той също така изтъкнал, че докато Русия се опитва да се утвърждава, Западът трябва „да се справя с Русия, която имаме. Не с Русия, която бихме искали да имаме”.
„Кризата в Украйна вече не засяга само Украйна. Тя сега е много по-голяма, по-опасна криза, между Русия и Запада, относно ценности и реда в Европа”, посочил Соърс.


3

юли

ribbon

Сър Тери Пратчет вече отказва обществени прояви

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет за пръв път отмени участието си в обществено мероприятие – фестивал в Манчестър, посветен на поредицата му “Светът на диска”, съобщиха в.”Таймс” и в. “Гардиън”.
През 2007 г. Пратчет, който сега е на 66 години, обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер. Болестта прогресира и сега писателят не може сам да върши много неща, сред които да шофира.
Пълният текст »


1

юли

ribbon

“Ратник” плаши киевската хунта

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

„Евромайдан” публикува на страницата си в микроблога „Туитър” снимки на сепаратисти от Луганск, на които се вижда, че въпросните бойци са снабдени с последно поколение руско бойно снаряжение „Ратник”, известно още като комплект „Войник на бъдещето”.
Пълният текст »


29

юни

ribbon

Въпросът за имуществените права на тракийските бежанци отново поставен в Европейския парламент

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Евродепутатът Маруся Любчева отправи питане към Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност г-жа Катрин Аштън, дали тя не счита, че трябва да се проследи напредъка по изпълнение на резолюцията от 2008 година, в която Европейският парламент включи въпроса за необходимостта от решаване на нерешените въпроси на Турция със съседни държави, включително с България по отношение имотите на тракийските бежанци.
Пълният текст »


18

юни

ribbon

Почина бащата на трабанта

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

На 91-годишна възраст почина известният германски конструктор Вернер Ланг – един от създателите на култовата автомобилна марка “Трабант”. Ланг е роден през 1922 г. в Саксония и по време на Втората световна война участва в съпротивата срещу нацисткия режим.
Пълният текст »


23

май

ribbon

Колумб облече фланелка на Барса

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Известната статуя на Христофор Колумб в Барселона беше облечена с огромно копие на новата фланелка на едноименния футболен клуб в навечерието на градското дерби с “Еспаньол”.
Пълният текст »


8

май

ribbon

И кралица Елизабет не ни иска

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Великобритания ще наложи ограничения на имиграцията, обяви кралица Елизабет Втора в тронното си слово. Традиционната реч, с която се открива церемониално сесията на британския парламент, очертава в общи линии програмата на правителството през годината.
Пълният текст »