2

мар

ribbon

“София филм фест на брега” за 13-ти път в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

13-ото издание на “София филм фест на брега” ще се проведе от 12 до 20 март в Общинско кино “АБ” /в сградата на ДТ “Адриана Будевска”/.

Програмата включва 20 пълнометражни филма и 12 късометражни от конкурсната програма на Jameson. Билети ще се продават на касата на театъра в центъра на града – по 7, 6 и 5 лв.
Жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Борислав Чакринов, Йорданка Ананиева, Александра Ингилизова, Маргарита Бързилова, Мария Бенчева и Слави Георгиев, ще връчи първата “Сребриста чайка”. Публиката ще гласува за филм, който да получи втората “Сребриста чайка”.
Пълният текст »


7

дек

ribbon

Бургас отличи най-добрите писатели

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

На 4 декември в Бургас се състоя традиционното обсъждане на литературната продукция за 2014 година на писатели от региона. Рецензентски доклади изнесоха Никола Инджов – за поезията, и Младен Влашки – за прозата. По тяхно предложение носители на наградата „Златен Пегас” станаха Елка Стоянова – за стихосбирката „Anamnesis morbi” и Антон Фотев за романа „Разторг”. С наградата „Петко Росен” за документалистика бе удостоен Георги Ингилизов като автор на литературната основа на филма „Знаеш ли, бедни ми рибарю”. Отделно на Атанас Радойнов бе присъдена и голямата награда на Бургас за цялостно творчество. Всички отличия бяха връчени от кмета на града Димитър Николов.
На тържеството поетесата Елка Стоянова заяви, че отсега нататък ще подписва отделни свои творби и книгите си с псевдонима Елка Приморска по идея, разработена в доклада за поезята.
Тук поместваме доклада на Никола Инджов
Пълният текст »


8

юни

ribbon

Бургаски режисьор с отличие от Българската филмова академия

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Бургазлия спечели наградата на Филмовата академия на Съюза на българските филмови дейци за най-добър режисьор на анимационен филм. Господин Неделчев-Дидо бе отличен с наградата за професионално майсторство за филма си “Ден като ден”
Пълният текст »


11

май

ribbon

Писателят Никола Инджов: Съюзът ни е ограбен, липсват милиони

Публикувано в: Култура;
От: Диляна ДИМИТРОВА

Втори опит за избор на председател ще направи Съюзът на писателите на 7 юни, който остана без водач след смъртта на Николай Петев през октомври 2013 г. На 18 януари сдружението не успя да си избере лидер, тъй като никой от кандидатите не събра гласовете на повече половината участници в избора.

Ð’ момента в Съюза на писателите тече ревизия. Основният проблем са сделките за милиони с имоти, които според подозренията са ощетили сериозно Съюза по времето на Николай Петев. Само от продажбата на сграда на “София прес” в касата на писателите е трябвало да влязат 1,2 млн. лв. Там обаче има едва 50 000 лв., твърдят членове на сдружението. Дали “наследникът” на последния председател ще замете следите от машинациите в СБП, или ще предизвика ревизия, за да започне начисто, се вълнуват в сдружението.
Пълният текст »


18

апр

ribbon

Напусна ни великият Габриел Гарсия Маркес

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Писателят Габриел Гарсия Маркес почина в дома си в Мексико сити на 87 години, съобщиха световните агенции.
Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, и в ранното си детство е отгледан от своите дядо и баба. Започва кариерата си като репортер, а първото му голямо произведение “Разказ за едно корабокрушение” излиза през 1955 г. в подлистници.
Пълният текст »


17

мар

ribbon

Професорът-фалшификатор прави от Страдивари Ван Гог

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Проф. Даниеле Донде, известен като Фалшификатор â„–1 в света, идва в България с ново амплоа. За първи път у нас той ще представи необикновената си идея за развитието на модерното изкуство. Специалистът, познат от изложбите на най-добрите фалшификати на световните майстори в живописта, е започнал нов експеримент. Той пресъздава великите художествени произведения, но не на платно, а на…. старинни струнни музикални инструменти, всеки от които сам по себе си е скъп шедьовър.
Пълният текст »


27

фев

ribbon

София фест филм „На брега” обещава празник на бургаските киномани

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Сръбският режисьор Горан Маркович пристига в Бургас на 13 март за официалното откриване на София филм фест „На брега”. През тази година фестивалът ще бъде обърнат към сръбското кино, молба за което отправили от Сръбския кинематографичен център в Белград, съобщиха организаторите на пресконференция.

Фестивалът ще бъде открит с „Фалшификаторът”, най-новия филм на Маркович, който лично ще презентира творбата си. „Това е първото голямо събитие от културната програма на Бургас за тази година, което посрещаме с огромно вълнение за дванадесети пореден път. Фестивалът става възможен благодарение на усилията на много хора. Нашият ангажимент към това събитие ще продължи и занапред”, заяви заместник-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева.

Пълният текст »