4

фев

ribbon

Доберманите от жълтите павета

Публикувано в: Апострофи;
От: Тодор Канев

Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…
Пълният текст »


7

дек

ribbon

Независими сме, а Путин – Путин е…

Публикувано в: Апострофи;
От: КАЛИН РУМЕНОВ

Най-добре би било въобще да не даваме поводи за съмнения, че сме модерни роби. Но след като неприятното впечатление вече е оставено и произнесено от VIP глас с глобално ехо, накърненото национално честолюбие предполага поне скромна реакция, колкото да не е без хич. Когато гласът е на самия президент на велика сила, възприемана от прогресивното гражданство като кандидат-поробител – това, по дяволите, трябва да ни звучи малко от малко обидно. А от обидените се очаква да му отговорят – ей, Путин такъв, ти на кого ще викаш несуверенна държава. Знаеш ли ти кои сме ний, горди български юнаци сме ний. Които празнуват 25 години Свободна България с любезното съдействие на „Америка за България” и не намират никакъв хумор в това. И за които краят на „Южен поток” им идва като неочаквана кулминация на празненствата.
Пълният текст »


17

авг

ribbon

Протестърите – новите активни борци

Публикувано в: Апострофи;
От: Теофан Германов

Служебният кабинет издигна лозунга „Протестът – на власт”. Протестър е вицепремиерът Христо Иванов, прочул се с отнетите адвокатски права и невнесените финансови отчети на спонсорираната от САЩ фондация. За заместник-министър бе назначен музикантът Виктор Стоянов – съавтор на химна на ДСБ и постоянен гастрольор на белия роял, сложен на жълтите павета. Помним как покойният проф. Абрашев стана културен министър на НДСВ, защото бе написал „Оратория за царя”…
Пълният текст »


28

юли

ribbon

Какво са заснели американските разузнавателни сателити над Украйна?

Публикувано в: Апострофи;
От: Робърт Пери

Пристрастията на американските медии към Украйна са очевидни – покровителство към киевския режим и остри критики към руските бунтовници и президента Путин. Сега обаче, надпреварвайки се да обвинява Путин за свалянето на малайзийския самолет,калпавата журналистика се разврати плашещо.В сърцевината на последната военна истерия, при която американските медии прибързано приписаха вината за свалянето на малайзийския пътнически самолет на руския президент Владимир Путин, е налице все същата липса на професионален скептицизъм, каквато имаше и по отношение на Ирак, Сирия и т.н. Ключовите въпроси не бяха зададени или не им бяха намерени отговорите.
Пълният текст »


8

юни

ribbon

Политика с дъх на газ

Публикувано в: Апострофи;
От: Силвия Томова

ДПС иска предсрочни избори, а БСП се съгласява, но преди това лидерът й лансира идеята за задължителен вот. Събитията, които белязаха края на седмицата дадоха простор за безкрайни догадки и разсъждения, които със сигурност ще продължат до деня на изборите, а възможно е и дълго след това, ако партиите не влязат в надпреварата с готови варианти за коалиции. Докато анализаторите умуват над възможното разпределение на силите, а малките партии и коалиции вече кроят предизборните си дрешки така, че да изглеждат привлекателни, две събития останаха като че ли незабелязани.
Пълният текст »


21

апр

ribbon

Защо са бедни българите?

Публикувано в: Апострофи;
От: Георги Готев

У нас има категория хора, които вярват, че САЩ, ЕС, Ран-Ът, чуждите фондации и не знам кой още е разорил България, доскоро цветуща държава със силна икономика, превърната днес в място за почивка на непретенциозни туристи, нежели в евтин публичен дом.
Не помогна дори това, че Ричард Ран и Роналд Ът дойдоха на крака и обясниха пред колегата Светльо Иванов по бТВ за какво става дума. Съгласен съм с тях, че същата програма, която предлагаха на нас, работи перфектно в Естония, и че за провала у нас е виновен отровният ни политически климат, който впрочем става все по-миризлив.
Е, удобно е някой друг да ти е виновен. Пък и модерно стана да се хули Западът, забелязвам.
Пълният текст »


31

мар

ribbon

Един-Резилен-Президент

Публикувано в: Апострофи;
От: Евгени Колев

Когато държавен глава на една страна бъде удостоен с аудиенция при Нейно величество английската кралица, а след това погазвайки де що има дипломатически протокол се прояви като махленска клюкарка – пък и със склонност към хиперболизация – това може да предизвика иронични усмивки. Толкова може човекът, такава му е експертизата. Толкова са в час и съветниците му, за които след Скалистите планини – или добро, още по-добре – нищо.
Но когато държавен глава на една страна се среща тайно с изпълнителен директор на компания, която пък има неуредени сметки със същата държава и от тук произтича рязка промяна в отношението на боса към българските претенции спрямо фирмата му в стил „Няма да платим! – това излиза от рамките на допустимата за един президент некомпетентност.
Така очевидна дори за господин Шишковиц, че той упорито отказва да признае за срещата.
Пълният текст »