2

ное

ribbon

АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ

ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ И ПРЕДТЕЧИ

Публикувано в: Библиотека;
От: Никола Инджов представя видни съвременни радетели на тракийската кауза

Тракиец по произход, академик Марков е роден през 1946 година в  изпълнения с древност Пловдив. Там, между нетленните следи на антични цивилизаци, е зародишът на неговия живот и опората на неговите познания за съдбоносни събития в българската история. Между тях  и съдбата на тракийските българи в трагичните събития след Балканската и Първата световна война, след Ньойския договор и т.н.  Главните насоки на неговите научни интереси се виждат в книгите му  „Българо-германските отношения 1931–1939“,  „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1912–1913“,  „Българското крушение 1913“,  „Голямата война и българският ключ за европейския погреб 1914–1916“,  „Голямата война и българската стража между Средна Европа и Ориента 1916–1919” и неизброими авторски публикации в национални  и чуждестранни списания,  вестници, специализирани издания и т.н. Специално трябва да се отбележи убедителната защитата, която академик Георги Марков изказа на публичното обсъждане на трудовете на проф. Стайко Трифонов – първопроходецът на тракийските изследвания в най-новата история на България. Академик Георги Марков е член на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България и присъствието му тук придава неоценима обществена тежест на нашата организация.

Тук поместваме фрагменти от текстове на академик Георги Марко, взети от негови статии, интервюта и книги.

Пълният текст »


19

окт

ribbon

ОТ СИНОВЕТЕ НА СТРАНДЖА И ЗАКРИЛНИЦИТЕ НА ТРАКИЯ

НИКОЛА ИНДЖОВ ПРЕДСТАВЯ СЪВРЕМЕННИ ЛИЧНОСТИ НА ТРАКИЙСКАТА КАУЗА

Публикувано в: Библиотека;
От: pointburgas

ТОДОР БОЯДЖИЕВ произхожда от странджанското село Граматиково, създадено от калугери и граматици след разрушаването на манастира “Св. Богородица”, основан от родоначалника на исихазма в Средновековня България Григорий Синаит. Но духовната същност на селото идва и от планината. Неизтощим източник на родолюбие и любословие, Странджа в историческата ни съдба е олицетворение на бунтовете за целокупна България. Кръвни предшественици на Тодор Бояджиев са войводи от Преображенското въстание, както и борци за хуманни идеали от антифашистката епоха.
Пълният текст »


17

авг

ribbon

АРХЕОЛОГИЯ НА ПАМЕТТА

Публикувано в: Библиотека;
От: Диана Димих

Прочетох романа на Никола Инджов „Възречени от Манастър” почти 13-14 години след първото му издание. Това закъснение не ме спира да изкажа мнението си, нещо повече – не мога да не откликна на тази творба, която ще вълнува още много поколения.
Щом затворих последната страница, отново прелистих началото – не ми се разделяше с този завладяващ свят на Долна Тракия, останал извън пределите на България. Обичам родната история и плетениците на езика ни. Пристрастена съм към старината в изказа и към богатите български говори.
Пълният текст »


15

юли

ribbon

БЛЯСЪКЪТ И СМЪРТТА НА ПАБЛО НЕРУДА

Публикувано в: Библиотека;
От: Никола Инджов

През есента на 1973 година само за няколко дни (между 11 и 15 септември) Чили загуби трима най-достойни свои синове, които олицетворяваха духовния възход и възродената революция на цяла една латиноамериканска епоха – осъзнаването на Америка като единно отечество на народите от земите на древните доколумбови цивилизации. Това бяха президентът Салвадор Алиенде, певецът с китара Виктор Хара и поетът Пабло Неруда.
Пълният текст »


26

апр

ribbon

Спомен за Маркес

Публикувано в: Библиотека;
От: НИКОЛА ИНДЖОВ

Ето какво искам да припомня на себе си и на всички в памет на Габриел Гарсия Маркес.
На млади години бохемствах из кръчмите на Хавана в компанията на журналисти от информационната агенция Пренса Латина. Чисто по латиноамерикански се знаехме само по малките имена и народността. Пиехме коктейли с много лед и тъмен селски ром “в движение и на крак” из малките заведения към крайбрежния булевард “Малекон” – “El gato tuerte”, “Oloucu”, “El Siboney”.
Пълният текст »


22

мар

ribbon

СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОСЪЗНАЕ ТРАКИЙСКАТА КАУЗА

Публикувано в: Библиотека;
От: pointburgas

Интервю с Никола Инджов на Мариела Балева

Пълният текст »


10

фев

ribbon

Никола Инджов: Маказа е проход към утрешния ден на тракийския свят на Европа

Никола Инджов, поет, публицист, есеист, преводач на поезия от испански, португалски, руски и сръбски в интервю за Агенция „Фокус” за прохода Маказа и тракийските българи

Публикувано в: Библиотека;
От: Веселина СТАНЧЕВА

- Г-н Инджов, след откриването на прохода Маказа през септември, сега продължават дейностите по изграждането на път. Как гледате на отварянето на тази част от Родопите? Защо е толкова важен именно проходът Маказа?

- Маказа е не просто трансгранично шосе с тенденция да се превърне в европейска магистрала. Маказа е проход към утрешния ден на тракийския свят на Европа. Става дума за три съвременни държави, чиято всестранна интеграция има изключително перспективно значение. Защото именно заради принадлежността си към тракийския свят Турция е европейска страна, Гърция – балканска, а България – средиземноморска.
Пълният текст »