4

яну

ribbon

Пророкът на „Уики Лийкс” се нарича Стивън Беловин

Винаги ще има хора, воюващи за свободата на всеки

Публикувано в: СветътБиблиотека;
От: pointburgas

Още през 2007 година, Стивън М. Беловин (Steven M. Bellovin), ръководител на катедра ”Компютърни науки” в Колумбийския университет, Ню Йорк, казва: ”Всяка шпионска система е заплашена от пробив и източване на информация”. „Уики Лийкс” доказа на практика научните предвиждания на профосора и опроверга твърденията за „непробиваемост” на компютърните системи на американските специални служби.

Професор Беловин ръководи голяма научна група в университета, с много и различни звена, които разработват широка гама „аспекти на компютърната система за сигурност”. За наша приятна изненада, в един от неговите екипи откриваме и българката Марияна Райкова, която разработва темата: „Защита на консерванти за компютри”.

След огромният шум, в резултат на сканадалните разкрития, от поместената в електронния сайт на „Уики Лийкс” свръх секретна американска информация, вероятно и други американски институти, като този на професор Беловин ще работат усърдно по въпросите на компютърната сигурност.

„Уики Лийкс” даде сериозен урок на САЩ, защото манията им да се шпионира всеки е болест, от която трябва да се излекуват. А от тази болест те страдат отдавна.

ШПИОНИТЕ В ДИГИТАЛНАТА ЕРА.

Още след появата на сателитната програма ”Кийхол” преди около 35 години, САЩ наблюдават горещите точки на планетата в почти реално време. Небесните шпиони, както наричат новото поколение разузнавачи, следят Земята, независимо дали тя е обвита в облаци, връхлетяна от бури или покрита с мрак. С непрекъснато усъвършенстващи се инфрачервени камери, радари, свръхчуствителни лещи и друга апаратура, те анализират изображения, доближавайки се максимално до наземните си мишени. Стратегическата роля на сателитите тактически се допълва от малките безпилотни самолети и други летателни приспособления с перфектен камуфлаж, способни да престоят с дни над ”вражеската” територия.

Бумът в комуникационните технологии завинаги промени профила на разузнавателните служби и на отделните разузнавачи. 90% от всичко, което е необходимо да знае един разузнавач е в гигантският кошер – Интернет. Свръхмощни компютри, потопявайки се в него, пресяват трилиони бита данни, разкривайки тайни, разбивайки пароли, изчитайки персонални пощи и много други лични неща от живота на хората, които уж са защитени от закони.

„Целият този колосален по обем шпионаж, не е по силите на един човек, нито дори на хиляда „шпиони”, дори да имат свръхкачества”. Това мнение споделя професор Шърман Кент от Йелския университет, ветеран от ЦРУ, известен като ”бащата на шпионския анализ”.

Не можем да не отбележим стряскащия факт, че изтъкваната сега „обоснована целесъобразност” на дигиталния шпионаж, в ерата на т.н. нова война – ”тероризма”, често се изполва „не по целесъобразност” и много информация се покрива с удобното средство за преднамерена и съзнателна измама – секретността. И добре, че има такива като „Уики Лийкс”, които разбулват тази удобна за някой ”секретност” и показват на обикновените хора истината.

ИСТОРИЯ НА ДИГИТАЛНИЯ ШПИОНАЖ

Световната система”ЕШАЛОН”

Още през 2001 година, Европийският парламент публикува доклад, в който потвърждава съществуването на шпионската система ”ЕШАЛОН”. Тя е резултат от споразумението UKUSA между Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада за обмен на оперативна информация.

Докладът се аргументира с три типа доказателства.

1. Физически: 20-те станции на „Ешалон – 5 в САЩ, 3 в Австралия, 2 във Великобритания и останалите в Нова Зеландия, Германия, Пуерто Рико, Хонгконг, Кипър и Гуам.

2. Веществени: секретни документи и други източници на информация от спецслужби, Националната агенция за сигурност на САЩ и други отговорни фактори.

3. Гласни: свидетелства за „Ешалон” на бивши агенти и разследващи журналисти като Дънкан Кембъл и Ники Хейгър.

Документът цитира официални текстове, в които става въпрос конкретно за „Ешалон”. Това е гигантска подслушвателна система.

Софтуерът, с който оперират подслушвателните централи се нарича „Силкуърт” или „Сайър”. Те ловят ежедневно по над 2 милиарда телефонни разговори, факсове, електронни съобщения минаващи през Интернет, подводни кабели, радиотрансмисии или сигнали от сателити в орбита, шпионски безпилотни самолети и други.

Програмата „Ешалон” ги прослушва за ключови думи като: убиец,терорист, бомба, Мосад, армия, тероризъм, революция, Хилари, Бил Клинтън, Гор, Буш, НАСА, МИ5, МИ6, С4, наркотици, бунт и други.

Системета ”Ешалон” е една от най старите дигитални подслушвателни системи, но и тя дава възможност да се прецени с какви ограмни мащаби и колко отдавна се е работело в тази много важна стратегическа област – дигиталното шпионско подслушване.

Сега американските специални служби и тяхните съюзници, работят с нов тип усъвършенствани дигитални системи за шпионаж. Федералното бюро за разледване на САЩ работи с нов тип система за наблюдение, разузнаване и събиране на информация, която прихваща в реална време от всички комуникационни канали на САЩ. Гигантската шпионска мрежа се нарича DCSNet (Digital Collection System Network) и свързва специалните подслушвателни центрове на ФБР с „топли” връзки, контролирани от наземни оператори, доставчици на Интернет и телефонни услуги и мобилни компании. DCSNet се е вплела изкусно в огромната по мащаби Телеком инфраструктурата на САЩ.

Колкото и средства да се хвърлят за усъвършенстване на дигиталния шпионаж, винаги ще има хора, като тези, стоящи зад „Уики Лийкс”, които ще поставят на първо място каузата на човешката свобода. Винаги ще се намери човек, или група свободни хора, които ще искат и ще могат да се преборят с ”дигиталното чудовище”.

http://razuznavane.com


Подобни публикации