13

апр

ribbon

Отбор на ПМГ спечели първо място на International Space Apps Challenge – Бургас

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

 

Тимът „Покет гравити”, съставен от възпитаници на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков” завоюва първо място на международното състезание за иновативни идеи International Space Apps Challenge, което се ръководи от НАСА и което се проведе за първи път в Бургас. Сред общо 13 отбора и над петдесет участници бургаските десетокласници се пребориха за наградата от 800 лева и плакет на община Бургас, връчени им от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Младиге математици впечатлиха журито със своята разработка на мобилно приложение в категорията за най-добро използване на база данни. На второ място бе класиран отбор „Рейвън”, трети останаха представителиет на Бургаския свободен университет.

Space Apps Challenge дава възможност и насърчава иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми като разработват решения/приложения с отворен код.
Състезанието се провежда в стил “хакатон” в рамките на 48 часа.
България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки – най-добрите две решения на състезанието в София и най-добрите две решения в Бургас. Предизвикателствата за решаване през 2014 г. ще попадат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди и ще бъдат в контекст на областите образование и данни.
Организирането и провеждането на състезанието в Бургас е съвместно усилие на експерти, преподаватели и специалисти от община Бургас, Университет “Проф. д-Ñ€ Асен Златаров” и ПМГ “Академик Никола Обрешков” в партньорство със Сдружение “Форум Наука”, както и ученици и студенти доброволци.


Подобни публикации