6

мар

ribbon

Шедьоври на български класици гостуват в Бургаската художествена галерия

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Нетипична изложба на цяло съзвездие необикновени художници ще бъде открита в Бургаската художествена галерия “Петко Задгорски” на 11-ти март от 18.00 часа. Тя съдържа 56 произведения на емблематични майстори на четката, сред които Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Димитър Гюдженов и именитият художник от чешки произход Ярослав Вешин.

Изложбата “Сюжети от Балканската война” е посветена на 100-годишнината от войната и превземането на Одринската крепост. Картините отразяват както ужаса от войната, така и величието на българския войник.
Реалистичната представа се допълва и от факта, че някои от авторите са участвали във войната, а част от платната са видели бял свят буквално на фронтовата линия. Творбите са изпълнени с молив, акварел, туш.
Творчеството на Владимир Димитров на тази тематика е по-малко познато, но то впечатлява с точния щрих, правдивост и живописност на образите. В Балканската войни Майстора се включва като доброволец, художник при щаба на 7-ма пехотна Рилска дивизия.
Изложбата се осъществява със съдействието на община Бургас, Националния военноисторически музей и галерия “Петко Задгорски”, а произведенията ще могат да се видят до края на месеца.


Подобни публикации