16

юли

ribbon

Президентът открива европейския кинофестивал в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Президентът Плевнелиев, ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова и кметът на община Бургас Димитър Николов ще открият утре в Бургас фестивала „Дни на европейското кино“. Официалният старт на 15-дневния филмов маратон ще бъде даден в 20.00 часа в Летния театър с концерт на група Акага. Вечерта ще продължи с прожекция на българския филм „Кецове” – носител на десетки престижни международни отличия.

След изключително успешното първо издание на „Дни на европейското кино”, провелo се в Националния дворец на културата в София по повод Деня на Европа, Европейската комисия в партньорство с Община Бургас реши да организира второ, този път морско издание на филмовия фест. Кино под звездите ще гледат жителите и гостите на Бургас от утре до края на месеца. Посланието, с което събитието се включва в богатия културен афиш на морския град, е „Обединени в многообразието – 5 години България в ЕС”.
След откриването, фестивалът ще продължи на лятна сцена „Охлюва”, където в периода от 18 до 31 юли, включително, ще бъдат представени 20 филма от общо 17 европейски държави. Сред филмите, включени в киноафиша на феста, са носителят на “Оскар” “Животът на другите” (2006, Германия), както и номинираният за престижната награда – “Чико и Рита” (2010, Испания). Със свои продукции са представени още Румъния – “Морген” (2010), Гърция – “Малко престъпление” (2008), Холандия – “Бон воаяж” (2010), Унгария, Естония, Белгия, Полша, Литва, Италия, Австрия и др. Освен с “Кецове”, България участва и с още една хитова кинолента – “Подслон” (2010) на режисьора Драгомир Шолев. Всички заглавия в селекцията са съвременни, с изключение на едно – “Големите надежди” (1946, Великобритания). С екранизацията по класиката на Дикенс, която днес е в златния фонд на световното кино, ще бъде закрит фестивалът на 31 юли.
Всички прожекции в рамките на „Дни на европейското кино – Бургас 2012” са с вход свободен.


Подобни публикации