25

мар

ribbon

Канят носител на “Сребриста чайка” у нас

Филмът „Раздяла”на иранеца Асгар Фархади заслужи наградата на публиката в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Най-значимата награда – тази на публиката, отиде при иранския филм „Раздяла”, който от втория ден на 10-ия „София филм фест на брега” зае челно място и не промени позицията си докрая. Директорът на „София филм фест” Стефан Китанов – Кита пристигна с част от екипа си за официалната церемония по награждаването, пое от името на режисьора Асгар Фархади „Сребристата чайка” и заяви желание да го покани у нас да си получи наградата, съобщи rakurs.bg.

Наградата на община Бургас жури с председател проф. Георги Дюлгеров определи да получи не един, а цели четири филма, тъй като оценяващата комисия открои тенденция – проблема за отговорността ни към децата. Филмите, занимаващи се с тази тематика са: „Момчето с колелото”, „Трябва да говорим за Кевин”, „Хавър”, Drive – Живот на скорост”.

Публиката на късометражните филми от конкурса „Jameson” си хареса най-много документалния „Резерват „Северозапад” на Пламен Николов. Той получи наградата на областния управител – златен почетен знак на областта и логистична подкрепа, ако реши да снима следващия си проект на територията на Бургаски регион. Зам.-областният управител Златина Дукова от името на областния управител Константин Гребенаров връчи на Йорданка Ингилизова грамота и сребърен почетен знак за приноса й в създаването и организирането на „София филм фест на брега” и за издигането на престижа му.

Артистичен и непредсказуем Стефан Китанов изненада Йорданка Ингилизова и проф. Дюлгеров с подарък – уикенд в Банско с песни и музика, подбрани от Кита…

Последната прожекция от фестивалния афиш породи много усмивки и създаде весело настроение у публиката. Най-новият филм на Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда” доказа, по думите на режисьора, че въпреки тежката ситуация, в която живеем, не сме си загубили чувството за хумор и можем да преодоляваме с лекота несгодите.

Поради големия интерес на зрителите филмът бе завъртян повторно от 21.30 ч.


Подобни публикации