26

яну

ribbon

«София филм фест» очаква сина на Карлос Саура

Пет седмици остават до най-мащабното киносъбитие у нас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Антонио, синът на великия испански режисьор Карлос Саура, вероятно ще гостува на “София филм фест”. Като член на борда на Европейската академия той би трябвало да се включи в дискусията за финансиране на седмото изкуство, обяви Стефан Китанов, шеф на елитния форум.

Само след пет седмици най-мащабното международно киносъбитие в България ще заяви отново присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, който достойно представя страната ни по целия свят. За 15-та година «София филм фест» ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Започнал като тематичен мюзик фест, за изминалите 15 години  фестивалът се превърна в киномаратона на годината – събитие, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

15-ият «София филм фест» ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София  с допълнителна програма от 14 до 20 март в Бургас, Пловдив, София и Варна.

Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други.

Номинираният за “Оскар” исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон е председател на журито на 15-тото издание на фестивала.Ð’ София режисьорът ще представи най-новия си филм “Мама Гого” – исландското предложение за номинациите за “Оскар” за чуждоезичен филм тази година. От 1978 г. Фридрик Тор Фридриксон е в основата на създаването на фестивала в Рейкявик. През 1987 г. основава Исландската филмова корпорация, която се превръща в най-значимата продуцентска компания в страната. Като режисьор Фридриксон печели международно признание с филма си “Деца на природата”, номиниран за “Оскар” за чуждоезичен филм.

Голямата награда за най-добър филм в международния конкурс на СФФ (за първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят) ще бъде присъдена за девети път. За нея отново ще се състезават 12 филма. Досега са потвърдени седем заглавия – от България, Турция, Португалия, Съединените щати, Иран и Германия.

За първи път в конкурса участват два български филма – “Подслон” на Драгомир Шолев и “Тилт” на Виктор Чучков-син. Това не е случайно – присъствието на два български дебюта е признание за влизането в киното на ново поколение млади български кинематографисти, които уверено конкурират своите колеги по света и са в основата на връщането на доверието на българската публика към родното кино.

Сред останалите филми в конкурса са “Америка” на Жоао Нуно Пинто с Чулпан Хаматова – копродукция на Португалия, Русия, Испания, Бразилия, “Бяло като сняг” на Селим Гюнеш – Турция, “Полски бар” Бен Берковиц – САЩ, “Кучешка пот” на Хосеин Кешаварц – Иран, “Денят, в който не бях родена” на Флориан Микуд Косен – копродукция на Германия и Аржентина.

За девети път ще бъде присъдена и наградата “Джеймисън” (Jameson) за най-добър български късометражен филм – статуетка и 6000 евро. Селекционната комисия, която ще определи 12-те финалисти в конкурса, също отразява появата на силно ново поколение наши кинематографисти – в нея са само млади хора начело с режисьорката Весела Данчева, чийто анимационен филм “Анна Блуме” обиколи света и получи много награди от фестивали, посочи директорът на СФФ. Ð’ комисията са също операторът Антон Бакарски, актьорът Ованес Торосян и режисьорите Виктор Чучков-син и Николай Василев, носител на “Джеймисън-2010″.

За първи път на фестивала ще има фокус върху киното на Франция. Програмата се организира съвместно с Френския институт в София, който има 20-годишен юбилей, и ще бъде обявена в началото на февруари.

Специален гост на фестивала ще бъде носителят на Оскар Данис Танови, чийто най-нов филм “Цирк Колумбия” ще бъде представен на 12 март в Зала 1 на НДК след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ.

Българското игрално кино ще представи всички завършени филми след март 2010. За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо “Лора от сутрин до вечер” по едноименния роман на режисьора. Ð’ главната роля е чаровната Милена Николова, известна повече с името Миленита, обединяващо музикант, композитор, текстописец и певица в едно удивляващо цяло.


Подобни публикации