25

окт

ribbon

100 000 подписа срещу произвола на монополите

Гражданска инициатива иска независим контрол на монополистите

Публикувано в: България; (14) прочитания
От: pointburgas

Над 100 000 подписа е събрала Национална гражданска и 12циатива „Срещу произвола на монополите”, съобщиха от инициативния комитет. Подписката ще продължи до 20 декември, но поради големия брой подписи може да бъде прекратена по-рано, след което ще бъде внесена в Народното събрание.

Над 70 пункта за събиране на подписи са разкрити в цялата страна. От инициативния комитет са изпратили въпроси до самите монополисти, които са събрани от граждани в пунктовете в страната.

Като пример за некоректно отношение на монополист към гражданите на пресконференцията беше дадена жена от Павликени, получила 14 000 лева сметка за ток. По отношение на такива случаи трябва да се създаде система за извършване на предварителни проверки на място, които да изключат наличието на технически повреди и едва след това да се вземе решение дали съответната сметка трябва да бъде плащана, предлагат от инициативата. Практиката в момента е при неплащане на сметката да се спира тока.

„Проблем има и проблемът е, че у обществото се натрупа едно напрежение от неадекватното отношение на монополистите към гражданите. Затова ние се постарахме да видим къде е проблемът и се оказа, че никой в света не обича т. нар. „естествени монополисти”, обясни проф. Атанас Тасев. По думите му, поведението на монополистите в България е много „по-свободно” от поведението на техните колеги в Европа и САЩ, поради наличието на „хлабава” законова рамка, която ги изкушава и в крайна сметка ощетени остават гражданите.

Във връзка с тези проблеми от инициативата посочват, че когато обществото не е информирано, подозрението си остава. Затова трябва да има по-голямо обществено присъствие чрез открити обсъжданите в консултативен съвет. По този начин хората ще бъдат по-информирани, защото браншовите организации имат основна задача да просветляват обществото.

Второто предложение е да се създаде независимо звено, което да прави задълбочен одит в дружествата. Подобни системи за контрол са въведени навсякъде в ЕС с изключение на България и Румъния.

„По-важно е да видим дали потребителят в България може да се организира и неговият глас да бъде чут, защото има законова база. По този начин ще се види и дали законите работят”, посочи Проф. Атанас Тасев.


Подобни публикации
    няма намерени