21

ное

ribbon

250 хиляди диабетици у нас не знаят, че са болни

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Около 300 000 души са болните от диабет у нас, но има и около 250 000, които не знаят, че са болни. Данните бяха представени от Националната Асоциация на децата с диабет (НАДД) по време на пресконференция в БТА, информира money.bg.
Около 3000 деца до 18-годишна възраст имат диабет, добави доц. Калинка Коприварова и допълни че болните от диабет Тип 1 (инсулинозависими) заемат между 15 и 20% от общия брой болни.

От Асоциацията поискаха да се осигурят по 600 тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар при всички пациенти с диабет Тип 1 над 18-годишна възраст на интензифицирано инсулиново лечение и 300 тест-ленти за самоконтрол при двукратен инсулинов режим.

Исканията си официално ще представят в Народното събрание на 30 ноември. Те включват и искането за даване на възможност за допълнително отпускане на още 200 тест-ленти по препоръка на лекуващия ендокринолог, като те трябва да се реимбурсират на 50% от НЗОК.

Сега на децата до 18-годишна възраст се отпускат 1100 тест-ленти годишно, но след преминаването на тази възраст се дават само по 150 тест-ленти, което е крайно недостатъчно, подчерта д-р Коприварова. По думите й необходимо е да се въведе изписването на инсулин за срок от 3 месеца, с което ще се намалят посещенията при личния лекар, защото сега болните са принудени да ходят всеки месец. С това ще се намалят и разходите на Касата за ежемесечните прегледи.
В момента тест-лентите се продават в аптеките на цени между 46-52 лв. за 50 броя. Има и фирма, която ги предлага на значително по-ниско цена от 22 лв., но тя не работи със Здравната каса.
От Националната Асоциация на децата с диабет настояват и да отпадне потребителската такса при посещение при личен лекар или специалист за всички пациенти със захарен диабет – Тип 1 и Тип 2.

Те искат и отпадане на всички критерии при изписване на инсулинови аналози при пациенти под 18 години, както и преосвидетелстването пред РЕЛК/ТЕЛК да става на 10-годишен период, а не както е сега – на всеки 2 години.


Подобни публикации