21

ное

ribbon

“Черен” списък на клиенти искат застрахователи

Изчисляват загубите си на 80 милиона годишно

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Застрахователи искат да се създаде „черен списък” за клиентите, на които често им се случват застрахователни инциденти. Това стана ясно по време на пресконференция в „София прес”, в която участваха представители на Асоциацията за застрахователна сигурност.

Те дадоха за пример как на един клиент на застрахователна компания 5 пъти му крадат колата и два пъти му я палят. На друг пък всяка година му обират магазина, а трети – земеделски производител, всяка година застрахова нивата си, която ежегодно се наводнявала. 7 искания към застрахователя си за една година пък има таксиметров шофьор. Затова и застрахователите искат регистър на най-големите „каръци”.

Годишно щетите от застрахователни измами в ЕС възлизат на 25 милиарда евро годишно, в САЩ на 20 милиарда долара, Израел 159 милиона долара, в България – годишно от застрахователни измами губим 81.5 милиона лева, посочиха още от Асоциацията.

Само 5% от застрахователните измами се разкриват, а 37% от застрахователните измами са планирани.

Застрахователите също така отчитат, че в условията на криза се увеличават опитите за застрахователни измами. Освен това стана ясно, че 60-70% от застрахователните измами стават със съдействието на вътрешен човек.

Застрахователите настояват да се създаде и индивидуален рисков коефициент на клиентите. Така по-малко рисковите ще получават бонус при застрахователните премии, а по-рисковите клиенти ще плащат по-висока премия.

Именно за изчисляването на този коефициент ще служи „черният списък” на каръците, поясниха представителите на Асоциацията за застрахователна сигурност.

По техни изчисления от въвеждането на индивидуалния рисков коефициент годишно държавата ще печели по 10 милиона лева.

Друга причина да се предложи създаването на този коефициент е, че 80-85% от катастрофите са в резултат на човешки грешки.

Идеите си застрахователите са предложили на Комисията за финансов надзор още миналата година, но отговор все още няма.


Подобни публикации