26

апр

ribbon

Почитаме паметта на тракийските българи

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Паметта на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия беше почетена с панихида в храм-паметника “Свети Александър Невски” тази сутрин. Вицепрезидентът Маргарита Попова и потомци на тракийските българи положиха цветя на Паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина и на паметната плоча на Любомир Милетич. След това те запалиха свещ в памет на своите предци и жертви на четирите бежански вълни от началото на 20 век в храм-паметника “Свети Александър Невски”, където бе отслужена панихида.

За пета поредна година в БАН се състоя среща под надслов “Завръщане към корените” и концерт. „Вече пета година ние провеждаме тази среща “Завръщане към корените” в памет на нашите деди и, разбира се, да хвърлиме един брод от по-възрастните към децата, за да помнят, за да знаят корените си и да се завръщат.”, каза Божана Богданова, потомка на бежанци от село Търново.

Вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна към присъстващите:
„Няма как в този ден най-напред да не спомним историческата истина. Ние я знаем, както казвате, вие, тракийци, и аз, заедно с вас: “Нашето го помним, не го забравяме, отмъщение не искаме. Искаме да бъдем добри граждани и да живеем в мир и добруване за всички, но живот в името на истината, и допълнен, на всяка цена, с историческата справедливост”.


Подобни публикации