14

мар

ribbon

На домат и краставица българин не вярва

Пак ни казват, че сме най-бедните в Европа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българите са най-бедните и най-недоволни потребители в Европейския съюз, сочат данните от проучването “Индекс на потребителските пазари” на ЕК, обявени днес. Според анализа, българите търпят най-големи материални лишения от всички граждани на Евросъюза, тъй като над 55 на сто от хората у нас имат мизерни материални възможности. Ð’ дъното на класацията са още Румъния (49 на сто) и Унгария (41 на сто).

Най-добри материални възможности имат потребителите в Люксембург, където процентът на хората с материални лишения е 4 на сто, в Швеция и Холандия – с по 5 на сто. Средната стойност за ЕС на процента на материални лишения е 17 на сто, цитира изследването mediapool.

Нивото на материални лишения се измерва като процент от жителите, които не могат да си позволят да отделят пари за най-малко три от общо девет показателя – неочаквани разходи, едноседмична годишна почивка далече от дома, погасяване на ипотека или битови сметки, храна с месо, пиле или риба всеки втори ден, поддържане на дома достатъчно топъл, пералня, цветен телевизор, телефон или личен автомобил.

Проучването сочи още, че българите са и сред най-недоверчивите в ЕС по отношение на безопасността на храните. 46 на сто от анкетираните са заявили, че значителна част от хранителните продукти, които се продават на пазара, не са безопасни. Само румънците смятат, че ядат по-лоша храна от нас. Там 50 на сто се отнасят с недоверие към храните.

Едва осем на сто от хората в Люксембург, 9 на сто – в Холандия и Великобритания, и 11 на сто в Австрия се съмняват в безопасността на хранителните стоки, които се продават в търговската мрежа.

България е на последно място в ЕС и според индекса “условия за потребителите” – с 42 на сто. Индексът се формира от фактори като доверие в изпълнителната власт, дейност на потребителските организации, процент на жалбите и удовлетвореност от разрешаването им, получени обезщетения и ниво на безопасност на стоките. Най-висок е индексът във Великобритания – 74 на сто, и в Ирландия – 72 на сто. Общо за Европа стойността му е 61 на сто.


Подобни публикации