19

окт

ribbon

Докторите поскаха главата на Дянков

Правителството нямало намерение да изпълни подписаното с БЛС споразумение

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Лекарите настояват за оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Искането бе оповестено от председателя на Българския лекарски съюз д-Ñ€ Цветан Райчинов  преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според него причината е, че проектобюджетът на НЗОК няма нищо общо с споразумението, подписано с лекарите. „Изненади има колкото искате и всички те са със знак минус. Парите ще отидат в министерството, а не в реалното здравеопазване. Това е бюджет, който да оправи бакиите от тази година и да създаде нови за следващата. Ð’ този бюджет няма и намек за реформа”, подчерта д-Ñ€ Райчинов. Според него бюджетът на НЗОК ще запази статуквото и няма да доведе до никакви положителни промени в здравеопазването.

По думите на шефа на БЛС споразумението с лекарите е било подписано без да е имало намерение то реално да бъде изпълнено. Той обясни, че от бюджета на касата към Министерството на здравеопазването ще излязат 340 млн. лв., което означава, че средствата за здравеопазване следващата година ще бъдат по-малко от колкото през тази. Д-р Райчинов потвърди, че в бюджета са заложени 50 млн. лв. по-малко за болниците, отколкото през настоящата година.

„Подписано е споразумението с една единствена цел – да бъдат спрени лекарските протести. Длъжен съм да кажа, че ако това споразумение не беше подписано, щяхме да бъдем обвинени в лични политически и не знам какви други цели и в това, че ни предлагат, а пък ние отказваме. Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана. Този човек е определено вреден за цялата страна”, обяви председателят.


Подобни публикации