23

яну

ribbon

България в челото на Европа по емигранти

Изпреварват ни Румъния, Полша и Германия

Публикувано в: България; (60) прочитания
От: pointburgas

Повече от два милиона граждани на ЕС през 2008 са напуснали родината си и са се преместили да живеят в друга държава членка на съюза. Сред тях най-многобройни са румънците, втори са поляците, а трети- германците, сочат официални данни на Евростат. Ако от класацията обаче бъдат извадени гражданите, които по-късно се завръщат в страните си, румънците все още са на първо място, но след тях се нареждат поляците и българите, пише kafene.net.

В членките на ЕС живеят най-много имигранти от Румъния. Броят на гражданите на северната ни съседка, които живеят в друга страна от ЕС, е 384 000 души.

На второ място се нареждат поляците, от които 266 000 души са в чужбина. Трети в класацията пък са българите, от които над 91 000 души пребивават в друга страна от Европейския съюз.

Членката на ЕС, която през 2008 е регистрирала най-голям брой имигранти, е Испания, където живеят над 725 000 чужди граждани. В категорията се нареждат още Германия, Великобритания и Италия, в които живеят повече от половин милион имигранти.

Изброените четири страни са поели над 67% от имиграцията към членките на ЕС. Най-високата нетна емиграция пък бе регистрирана в Германия, Великобритания и Испания.

Въпреки, че повечето страни от ЕС отбелязаха скок на имиграцията, Германия, Полша, Румъния, България и трите прибалтийски републики регистрираха по-голям брой емигранти, т.е. от страните са излезли повече хора, отколкото са влезли.