22

ное

ribbon

Багерите тръгват срещу сиропиталището на отец Иван

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Незаконната пристройка – част от дома за сираци “Свети Николай” в Нови хан, в която живеят 40 деца, ще бъде съборена, но едва след като се намери място за настаняване на всяко едно от тях. За това се договориха във вторник отец Иван – настоятел на дома и регионалното и социалното министерства.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че компромис за постройката не може да се направи. Има има окончателно постановление на ВАС, че сиропиталището, чието строителство е започнало през 2008 г. без разрешително, е незаконно и трябва и да бъде съборено. Няма никакъв вариант сградата да се узакони и да продължи съществуването й, заяви Павлова.

Даваме си сметка за социалния аспект на проблема и затова в рамките на месец ще се разгледат случаите на всички 40 деца, които сега намират подслон в сградата, и ще се прецени дали някои от тях могат да бъдат върнати на родителите си, или да се настанат в други домове, каза Павлова. За онези деца, за които не се намери решение, ще бъдат осигурени фургони от социалното ведомство. При всички положения събарянето на незаконната постройка няма да започне в близките месеци.

Ð’ същото време отец Иван ще може да избира дали да строи нова законна сграда на собствен терен, намиращ се на 2 км от сиропиталището, или да приеме предоставения му от министър Павлова държавен терен, който също се намира на 2 км от село Нови хан в местността “Побит камък”. Свещеникът ще бъде подпомогнат от институциите за по-бързо придвижване на строежа. Министерствата призоваха Софийската митрополия и Българската православна църква да помогнат на отеца със заплащането на някои от таксите за проектиране и др, тъй като той не разполага с всички тези средства.

Свещеникът коментира, че решението на проблема е приемливо, тъй като за първи път среща подкрепа. Той заяви, че лично ще събори незаконната постройка, така че нито една дъска да не се унищожи и да се ползва за новия строеж, тъй като домът е строен с пари от хора от цяла България.


Подобни публикации