28

юни

ribbon

Първата група млади математици пристигна в Бургас от ЮАР

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

„Добре дошли в Бургас. Вярвам, че тук ще ви хареса и ще намерите много нови приятели и поводи да се завърнете отново“. Това заяви зам.- кметът по образование и култура Йорданка Ананиева при посрещането на първите топ математици от ЮАР, участници в Световното математематическо състезание. Те бяха посрещнати в залата на община Бургас с хляб и сол по стара българска традиция. 16-годишните младежи получиха сувенири с морски мотиви, изработени от общинското социално предприятие “Морски знаци”

Международното математическо състезание – BIMC 2013, за първи път излиза от пределите на Азия и Бургас е първият европейски град- домакин на престижния форум. От 30 юни до 5 юли, близо 1100 участници от 31 държави ще мерят сили в състезанието и ще се включат в специализирани форуми.

Всички хотели в Бургас вече са блокирани за този период. Общият брой на отборите е 146, 13 от които са от България-  4 от Бургас, а останалите от основните математически центрове в страната – София, Варна, Пловдив, Русе, Ямбол и други.

Състезанието е индивидуално и отборно, като участниците ще се състезават в две възрастови категории: 5-7 клас  и 8-10 клас.  Математическата надпревара ще се проведе в ПМГ “Акад. Н. Обрешков”, ПГЕЕ “Константин Фотинов” и СОУ “Иван Вазов”, а писмените работи ще бъдат проверявани в Търговска гимназия. 11-членно международно жури ще оценява състезателите. Четирима от членовете са българи, а сред тях е бургазлията и участник на формата на състезанието през 2007 г. в Хонг Конг – Владислав Емилов.

Организатори на събитието са община Бургас, ПМГ “Акад. Н. Обрешков” и Съюзът на математиците в България .  Медалите и купите за победителите ще бъдат осигурени от Министерството на образованието. Ð’ организацията са включени и Регионалният инспекторат по образованието и училищното настоятелство на ПМГ “Акад. Н. Обрешков” Бургас.


Подобни публикации