25

яну

ribbon

БСУ планира да разкрие и колеж след гимназията

Висшето училище посвещава година на юбилея си

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

От новата учебна година новосъздадената Частна професионална гимназия на Бургаския свободен университет ще обучава своите първи възпитаници. В нея ще се приемат ученици след завършен седми и осми клас. Вероятно до година-две висшето училище ще създаде и свой колеж, ориентиран към туризма. Така университетът ще затвори образователния цикъл, съобщи ректорът на БСУ проф.  д-р Васил Янков на пресконференция по повод 20-годишния юбилей на висшето училище.

Бургаският свободен университет е първото в България недържавно висше училище. Той е учреден на 18 септември 1991 година с решение на Великото народно събрание.
За две десетилетия БСУ са завършили  над 17 500 студенти, от които над 10 000 бакалавърска степен и близо 7 500 магистърска. Най-голям е броят на завършилите  икономическите специалности – около 7 000 студенти, хуманитарните специалности – близо 4 000, техническите специалности – 3 000,  правни науки –  повече от 3 500 студенти.
“Безспорно, днес БСУ е престижен учебен център, като  организира и осъществява обучение по 16 специалности в бакалавърски програми, редовна и задочна форма на обучение и по 15 специалности  в магистърски програми, задочна форма на обучение, за които има високо и устойчиво търсене.
Те са разпределени в седем  професионални направления, всичките акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет. БСУ е търсено учебно заведение. За последните години броят на кандидатите, ако не нараства чувствително, то поне остава в границите на  предходните години.”, заяви ректорът.
“Преди двадесет години ние не сме си представяли, че университетът днес ще бъде в кондицията, в която той в момента е. Много спомени са свързани с тази годишнина, много резултати – имаме почти 18 000 випускници, огромната част от които са реализирани във всички сфери на обществения живот и вече са на много високи социални позиции.”, заяви президентът на БСУ проф. д-р Петко Чобанов.
Той подчерта, че е страшно щастлив и много горд, че целият този двадесетгодишен период е минал пред очите му и може сега да се радва с всички на това, което БСУ е в момента.
“Едва ли някой може днес да си представи облика на съвременен Бургас без Бургаския свободен университет.”, категоричен бе проф. Чобанов.
Честванията по случай 20 годишнината от създаването на БСУ ще имат  два кулминационни момента. Първият ще бъде на 23 май, когато по време на поредната промоция на абсолвентите ще стане и тържественото връчване на почетното звание  Доктор хонорис кауза на академик Антон Дончев.
Втората кулминация ще бъде на 18 септември, датата на която е взето решението на Великото народно събрания за създаването на БСУ.


Подобни публикации