5

юли

ribbon

Солените евроглоби ще откриват шофьорите и в родината им

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Шофьорите, направили нарушения по пътищата на друга страна от ЕС, вече ще получават фишовете за глоби у дома. Досега нарушенията в чужбина често оставаха безнаказани, но това трябва да се промени с нова директива, която Европейският парламент ще гласува утре.
Новите правила се отнасят за превишена скорост, минаване на червен све-тофар, говорене по телефон, каране в автобусната лента, липса на предпазни колани, а за мотористите – управление без каска. За всички тези нарушения в ЕС санкцията е над 70 евро.

Шофьор, заснет от камера да извършва нарушение в коя да е страна от съюза, ще получа-ва уведомлението за глобата на домашния адрес и на родния си език.
По данни на ЕК чуждестранните шофьори често прекрачват закона на пътя, а в повечето случаи остават безнаказани. Докато се обработи информацията от записващите камери, нарушителят вече е напуснал страната, в която е нарушил правилата.
Дори да живее в същата държава, но с чуждестранен регистрационен номер, шофьорът пак става неоткриваем за местната полиция. Според европейското право всеки може да кара с националните си номера до 6 месеца, ако живее в друга страна от ЕС.


Подобни публикации