17

апр

ribbon

Японските вишни в Бургас цъфнаха

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Трите японски вишни – сакури – в Бургас цъфнаха. Единствените от този вид дръвчета – символ на Страната на изгряващото слънце бяха посадени през 2009 година от кмета на Бургас Димитър Николов, изпълнителния директор на „Токуда банк” АД Станимир Михайлов и директора на бургаския офис на банката Димитър Христов.

Предполага се, че името “сакура” е развитие на думата “сакуя” (цъфтеж, цъфтене) от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината Фуджи. Това дълго име буквално преведено означава “принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, “цвете” не означавало друго освен вишнев цвят. Тази принцеса била наречена така, защото легендата разказва, че била паднала от небето върху едно вишнево дърво.

Вишневият цвят е символ на японския характер. Това е така, защото животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава “не повече от три дни”, но е красив и достоен. По рождение аристократ, японското вишнево дърво не дава плодове, единствената му мисия е да ражда красота. Японската вишна се среща навсякъде – по бреговете на реките, в планинските райони, в храмовите градини, в парковете, по улиците…Сакура цъфти от бяло до ярко розово и в апогея на цъфтежа си представлява една невероятна гледка, създавайки силно впечатляваща атмосфера на красота и тържественост.

В наши дни съществуват близо 400 вида сакура.


Подобни публикации