21

дек

ribbon

След светещите риби и котки наред са елхите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Daily Telegraph пише, че учените се мъчат да създадат нов вид елха, която да свети в тъмнината. Те вече успяха да създадат такава генетична адаптация при някои видове риби а еега на дневен ред са елхите, пише вестникът.

Ако работата на учените се увенчае с успех, то можете да си представите как би изглеждала една гора от светещи елхи. Пък освен това, би могло да се засадят естествените светила край пътищата и ще бъде икономисано електричество.

Вестникът предлага и още възможности за използването на елхите, например, да бъдат засадени като емблема на дадена компания, или пък влюбен да направи предложение на приятелката си.

Преди три години сериозен пробив в тази област бе направен от група южнокорейски учени, които са извършили първото в света клониране на котки с изменени флуоресциращи протеинови гени. Клонирани са били три котета. Две от тях са достигнали зряла възраст, а третото е било мъртвородено.

Поради извършената генна модификация оцелелите индивиди имат способността да излъчват червеникава светлина при облъчването им с ултравиолетова светлина.

Успешно извършения опит бе обявен от Министерството на науката и технологиите на Южна Корея за първия в света случай на клонирана котка с променени RFP гени.


Подобни публикации