16

мар

ribbon

Ситуацията в Япония остава критична

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Нови земетресения разтресоха Япония,  а ситуацията около АЕЦ Фукушима  1 остава критична, предадоха световните агенции.  В четвърти реактор на  централата   отново избухна пожар и персоналът на централата  бе евакуиран заради повишената радиация.

Секретарят на правителството Юкио Едано съобщи, че радиационното ниво в централата е започнало да спада – от 1000 милисевера през нощта българско време до 600-800 в сряда сутринта. Нивото обаче все още е над средното, което не позволява на персонала на атомната централа да продължи да работи по стабилизирането на реакторите.

Няколко часа преди това пожар избухна в четвърти реактор  – за втори път за последните два дни, а след това над централата беше забелязан бял пушек. По-рано Едано съобщи, че е възможно защитните обвивки на авариралите първи и трети реактор да са повредени.

На пети и шести реактор  се работи за преминаване към активното им охлаждане. Тези мерки се взимат, за да не се допусне там да се създаде ситуация, подобна на тази в четвърти реактор, каза Едано. Властите обаче засега нямат намерение да разширяват евакуационната зона от 20-30 километра.

Поредното силно земетресение с магнитуд  6  разлюля  Япония в сряда на няколко десетки километра от Токио, няма опасност от възникването на цунами. Епицентърът на труса е бил в Тихия океан до бреговете на префектура Чиба.


Подобни публикации