15

мар

ribbon

Главоломно растат недоволните от мобилните оператори

Поне 1 000 жалби срещу тях се подават месечно в КЗП

Публикувано в: България;
От: pointburgas

През последните няколко месеца има ръст на жалбите в Комисията за защита на потребителите, свързани с мобилните оператори. Това каза председателят на комисията Дамян Лазаров. Повече от половината от всички жалби, получени за месец в комисията, са с оплаквания на граждани от телекомуникационните услуги, а за първите два месеца техният брой е над 1500.

През миналата година в комисията са постъпили 12 000 оплаквания от услуги от всички пазарни сегменти, а месечно броят им е около 1000.

Най-често оплакванията са свързани с преноса на номерата и прекратяването на срочните договори, потребителите се жалват също за необосновано високи сметки и неспазване на кредитния лимит, след като той е договорен.

По повод на Световния ден на потребителите в КЗП беше открита приемна, в която гражданите могат да споделят проблемите си, възникнали при получаването на телекомуникационни услуги. Още преди тя да отвори врати, около 20 души вече чакаха ред.

Въпреки че КЗП не е основният регулатор в телекомуникациите, според нейното ръководство е необходимо да се потърсят сериозни законодателни промени.

Дамян Лазаров уточни, че е необходимо да се намерят санкционни решения за тези проблеми, които доброволно не могат да се решат чрез саморегулация.

Сред възможните решения Лазаров посочи евентуалното въвеждане на санкция при  изтичане на определен срок от време, в който потребителят има право да пренесе своя номер от един оператор към друг, но това не е било осъществено.


Подобни публикации