16

апр

ribbon

Седем са били бомбите в Бостън, само две са избухнали

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Най-малко трима души са загинали, а над 144 са били ранени при две контролирани експлозии по време на 117-ия годишен маратон в Бостън. Една от жертвите е 8-годишно дете. Сред ранените също има деца – най-малко 8. Ð’ критично състояние са 17 от пострадалите. От болничните заведения са съобщили за направени поне 10 ампутации.

Говорители на местната полиция отрекоха появила се по-рано информация, че вече има арестуван предполагаем извършител – мъж, пристигнал в Бостън от Саудитска Арабия, който е сред ранените от взривовете и е транспортиран в болница. Според по-ранни информации, органите на реда издирваха подозрителен мъж с тъмна кожа и черна раница..

Все още никой не е поел отговорност за атаките, въпреки че лидер на салафитска групировка вече изрази задоволство от трагедията. Не е имало и заплахи преди маратона. Провеждат се разпити от полицията, но заподозрени и арестувани няма, съобщават от полицията.

Съобщава се за 2 мощни експлозии, малко преди финалната линия, избухнали само няколко секунди една след друга. Те са засегнали най-вече сгради от едната страна до импровизираната лекоатлетическа писта. Победителите в маратона са пресекли финала около 3 часа по-рано.

Относно “третата експлозия” в библиотеката JFK, за която се разследваше дали не е свързана с другите две, е изяснено, че става въпрос за пожар, който няма отношение към случилото се на маратона.

Губернаторът на щата Масачузетс съобщи, че пожарникарите са открили още неизбухнали взривни устройства и работят по обезвреждането им. По-късно броят им бе конкретизиран – 5 устройства, прикрити зад чанти и пакети, забравени от хукналата да се спасява след първия взрив публика. ФБР проверява видео записи, телефонни разговори и намерените неизбухнали бомби. От ФБР обявиха, че се води “потенциално разследване за тероризъм”.

Междувременно служители на ФБР провеждат обиск в апартамент в околностите на Бостън в рамките на разследването на причините за експлозиите, предаде агенция Интерфакс.

Разследването досега показва, че експлозивите са по-ниско качество, както и по-малки по размери и сила от използваните при ударите в Оклахома и Атланта през 1995 и 1996 година. При атаката в Оклахома бяха убити над 150 души. Вероятно целта вчера не е била да има много жертви и ранени. Те са детонирани дистанционно, чрез мобилен телефон.

Полицията е наложила по-високи мерки за сигурност както в Бостън, така и в Ню Йорк, Вашингтон и други градове. Районът около Белия дом е блокиран. В Бостън са евакуирани хотели, както и са отменени полети. Полицията препоръча на хората да останат по домовете си.


Подобни публикации