15

дек

ribbon

Русия одобри магистрала около Черно море

“Околовръстното” ще минава през 12 държави

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Съветът на Руската федерация ратифицира меморандум, който одобрява построяването на магистрала около Черно море. “Околовръстното” ще бъде с дължина 7 000 километра.
Маршрутът на трасето ще минава през територията на Турция, Грузия, Армения, Азербайджан, Русия, Украйна, Молдова, Румъния, България, Сърбия, Албания и Гърция.

За реализацията на проекта ще се учреди Надзорен комитет за развитие на автомагистралата, в чийто състав ще влязат представители от всяка една страна.

Финансирането на строителството, експлоатацията и поддръжката на “околовръстното” ще бъде за сметка на държавни и частни средства, а така също и с използване на фндовете на Европейската банка за възстановяване и развитие, на Световната банка и др.

Според руските сенатори, ратифицирането на меморандума и реализацията на предложенията в него ще допринесат чувствително за развитието на транспортната инфраструктура на държавите, на международните автомобилни превози, а също и на връзките между страните от Черноморския регион, от ЕС и Азия.


Подобни публикации