15

дек

ribbon

Железничарите готвят стачка

Световната банка искала 30% съкращения заради заема за БДЖ

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Железничарите ще стачкуват докрай, ако не бъде променен текстът на меморандума по заема от Световната банка, според който БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” ще получат общо 580 милиона лв. Ð’ документа са предвидени драстични съкращения на персонала.

Това заяви пред “Хоризонт” председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Вчера представители на железниците са срещнаха с транспортния министър Александър Цветков.
Според него на проведената среща с транспортния министър е станало ясно, че е имало леко отстъпление от страна на Световната банка и те ще признаят съкращенията, които са проведени през 2009 г и 2010 г.
“Но пък в крайна сметка има един текст в меморандума, който продължава да ни притеснява много. Махнали са цифрите и са сложили една обща цифра – намаляване с 30% на разходите за персонал, което означава съкращаване на 30% от персонала без вдигане на заплатите до 2014 г.”, посочи Бунев.
Според него заемът за БДЖ, който ще бъде в размер на 460 милиона лв., ще отиде единствено за покриване на старите задължения, а предвидените суми за инвестиции са минимални.


Подобни публикации