15

дек

ribbon

Обучават полицаи на електрошокови пищови

“Гръмнатият” остава парализиран за минута

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българските полицаи ще се обучават да боравят с електрошокови пистолети „Тейзър“. Обучението започва в Академията на МВР и ще бъде извършено от Мишел Масе – водещ инструктор на „Тейзър Интернешънъл“, съобщи за БТА Ирина Нинова, представител на българската фирма, която е официален представител на компанията.

По проект на компанията и МВР за 6 месеца с „Тейзър“ оръжия ще бъдат оборудвани безплатно полицейски служители от Пето РПУ към СДВР-София, който се смята за един от най-големите и тежки от гледна точка на криминални проявления райони на столицата.

Опитът досега показва, че само при вида си оръжието респектира и при използването му са намалели огнестрелните наранявания при полицейските акции. Пистолетът разтърсва с ток, но със слаб ампераж. В действителност амперажът на електрически ток, който има оръжието, е по-нисък от дефибрилаторите на отделенията за спешна медицинска помощ за активизиране на сърдечния ритъм.

По време на демонстрации у нас доброволец е признал, че е изпробвал действието на оръжието върху себе си, осъзнавал е всичко, което се случва, но не е можел да контролира мускулите си. Състоянието може да надвиши една минута, но рядко повече. От телосложението зависи колко време ще продължи това състояние на парализа.
Пораженията от Тейзър технологията може да се сравнят с пристъп на епилепсия. Поразените се оказват като замръзнали. Идеята е полицаите да могат да задържат лицето, което е изпаднало в това състояние, да го повалят на земята и да му сложат белезниците.


Подобни публикации