10

яну

ribbon

Пиян султан в сериал възмути турците

Правителството щяло да вземе мерки заради протестите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Протести в Турция предизвика телевизионен сериал, в който зрителите виждат как османският султан пие алкохол и ухажва жени, съобщи Ройтерс. Ядосани турци хвърляха яйца и скандираха „Бог е велик” пред ттелевизия Show TV. Над 100 демонстранти обсадиха сградата във финансовия център на Истанбул под съпровод на османски военни маршове.

Историческата драма се казва „Великолепният век” ( MuhteÅŸem Yüzyıl) и разказва за управлението на султан Сюлейман І (1494-1566 г.) На зрителите не са спестени жените и наложниците на султана. Те могат да видят и как Сюлейман пие алкохол, което е строго забранено от ислямската религия. Султаните са били считани за божи наместници на земята. Теокрацията си отива през 1924 г.

Турският съвет за радио и телевизия е получил рекордните 75 000 жалби, откакто започна излъчването на сериала на 5 януари. Регулаторният орган често забранява или сваля телевизионни програми, окачествени като несъвместими с моралните или политическите убеждения, но засега не е взел решение за “Великолепният век”.
Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви тази седмица, че правителството ще вземе мерки относно сериала, който му причинил “тревога и тъга”.


Подобни публикации