10

яну

ribbon

Избиват домашните животни в с.Кости

530 свине, овце, кози и говеда ще бъдат умъртвени заради шапа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Всички животни в село Кости, община Царево  - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, ще бъдат умъртвени, реши националната ветеринарномедицинска служба. Това се налага с оглед спирането на разпространението на болестта и съгласно плана за действие, одобрен от Европейската комисия.

37 от над 1 600 взети проби от домашни животни са положителни за болестта шап към момента. Това показват резултатите от изследванията в референтната лаборатория към НВМС. Положителните проби са от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в с. Кости, в чието землище бе отстреляно дивото прасе с шап.

Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява по хуманен начин – чрез инжектиране на специален препарат, посочват от там. Труповете ще бъдат загробвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен. Собствениците ще бъдат обезщетявани на база оценката на специална комисия.

Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец. До момента няма положителни проби от други населени места.

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов замина на спешна инспекция в с. Кости.


Подобни публикации