13

яну

ribbon

НАСА си купува 12 места в руските ракети

“Роскосмос” отпуска бройки и за космически туристи

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Аерокосмическата агенция на САЩ (НАСА) има намерение да купи още 12 места в руските кораби „Съюз” за пътуване на астронавти до международната космическа станция в периода 2014 – 2016 година. НАСА планира да ползва услуги на Русия и за доставяне на товари на станцията, за извозване на боклука, за евакуиране на астронавти от мястото на кацането и следполетното им рехабилитиране.

В съобщение на НАСА се съобщава, че след извеждането от употреба през тази година на американските „совалки”, руският „Съюз” ще остане единственият, доказал своята надеждност космически транспортен кораб.

Ð’ същото време стана ясно, че космическият туризъм с руски кораби „Съюз” ще бъде подновен след 2 години. Американската компания Space Adventures, която се занимава с изпращане на туристи в орбита, сключи с “Роскосмос” споразумение, съгласно което от 2013 година руски ракети „Съюз” ще откарват до международната космическа станция по трима туристи годишно.

Космическият туризъм с използване на „Съюз” беше прекъснат през 2009 година поради увеличаването на астронавтите на МКС и, съответно, намаляването на броя свободни места на корабите. Сега броят ракети към МКС ще се увеличи.


Подобни публикации