14

яну

ribbon

Български училища влизат в „Свързани класни стаи”

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Български ученици, заедно със свои връстници от чужбина, ще усвояват знания и умения, които ще им помогнат да се превърнат в „граждани на света”. Това ще стане в рамките на международния проект на Британския съвет „Свързани класни стаи”. Стартът му бе поставен официално с подписването на споразумение за сътрудничество между министъра на образованието Сергей Игнатов и директора на Британския съвет в България Тони Бъкби.

Проектът обхваща 20 европейски държави и общо над 60 в целия свят. Целта му е да създаде възможности за междукултурно образование. През 2011 година в „Свързани класни стаи” ще се включат десет училища от общините Димитровград и Видин. През следващите две години към тях ще се присъединят още 20 училища от други части на страната.
Българските ученици ще си партнират със свои връстници от Великобритания, Русия, Израел и Италия. Те ще комуникират помежду си и ще обменят информация и образователни програми чрез безплатно предоставената от Майкрософт платформа Live@Edu, която може да се използва на всеки от местните езици.
„Свързването на класните стаи ще доведе до няколко положителни ефекта – уверен е министър Игнатов. – Първо, ще намалее разликата между традиционно силните центрове на образование и тези, които се смята, че са по-изоставащи. Ще доведе също така до изравняване на стандартите, ще даде отговор на многото въпроси около новата роля на учителя и ученика в наше време.
В крайна сметка ще се получи наистина един изключително добър и интензивен обмен на опита в образованието, защото всички страни имат нещо положително, нещо, което е тяхно изобретение, което вече става наше общо притежание.”


Подобни публикации