13

яну

ribbon

Железничарите твърдо ще стачкуват

От 640 влака щели да се движат половината

Публикувано в: България;
От: pointburgas

До 15 февруари в БДЖ и в Националната компания “Железопътна инфраструктура” няма да се извършват съкращения на персонал. Това обяви транспортният министър Александър Цветков след среща със синдикатите. Той създава работна група с тяхно участие и с представители на министерството на финансите, която ще изготви инвестиционния план за преструктуриране със заема от Световната банка.

Въпреки договорката синдикатите продължават да готвят ефективна стачка. Законовите изисквания за това ще са изпълнени след месец. Ябълката на раздора е броят на хората, които ще напуснат сектора след преструктурирането, наложено от меморандума със Световната банка.

Синдикатите си извоюваха правото да участват в изготвянето на инвестиционния план, но опасността от драстични съкращения остава.

“Ð’ БДЖ до 2014-а трябва да бъдат съкратени 2800, в НКЖИ – 3970. Ние с тези цифри не можем да ги приемеме и затова казваме – готови сме да участваме, готови сме на предложения, но тези цифри не ги приемаме”, каза Петър Бунев от КНСБ пред БНР.

За транспортният министър Александър Цветков е ясно, че без парите от банката компаниите фалират, а всичко в жп сектора е ипотекирано и кредитите не могат да се обслужват. Засега финансовото министерство е осигурило мостово финансиране, докато дойдат парите от заема.

Синдикатите все пак договарят схемата на минимално транспортно обслужване, за да са готови за ефективната стачка. От 640 влака при стачка ще се движат половината, обясни Бунев.


Подобни публикации