18

ное

ribbon

Гръцките попове пак дирят антихриста в паспортите

Преди десет години църквата вдигна подобен скандал

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Висши духовници от Гръцката православна църква предупредиха властите, че трябва да проявят бдителност, за да предотвратят проявлението на антихриста на новите документи за самоличност, който ще бъдат издадени през следващата година. Личните карти не трябва да съдържат числото 666, което се асоциира с антихриста, настояват църковните отци в специално изявление.

“По никакъв начин не бива да се допуска лична карта да съдържа числото 666 – по видим или невидим начин”, заявява Светият синод след среща между богослови, правни експерти, компютърни специалисти и представители на правителството. “Църквата е длъжна да защитава личната свобода и да брани целостта на вярата.”, се казва още в изявлението.
Гръцката православна църква не за първи път взима при сърце проблеми, свързани с документите за самоличност на гражданите. През 2000 г. се разгоря спор между свещените и властите, след като тогавашният премиер Костас Симитис обяви, че паспортите вече няма да съдържат информация за религиозната принадлежност, професията, името на съпруга/съпругата и пръстов отпечатък.
“Гърция е изправена пред дълбока криза на личността, докато се бори с това какво означава да си грък, фундаменталните връзки между църквата и държавата, и как гръцките традиции се вместват в останалата част от Европа”, заявиха тогава от Светия синод. Около 97 % от гърците са православни, а Гръцката православна църква възприема себе си като пазител на гръцката идентичност и традиции.


Подобни публикации