18

ное

ribbon

БЛС: Касата да плаща единствено за здравноосигурените

Над 1 милион били без осигуровки, държавата не казва защо

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Българският лекарски съюз (БЛС) предлага окончателно ликвидиране на НЗОК като институция, тъй като това е единствената неработеща институция в страната. Това заяви по време на пресконференция председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
“Държава, в която системно се съсипват науката, образованието, здравеопазването вече не би могло да се нарече държава. Касата има само едно единствено желание и то е да икономиса и да прибере определени средства за определени хора.
По този начин се стимулирали добрите според касата лекари – тези, които не работят, и се наказват лошите – тези, които си изпълняват задълженията.”, подчерта още той.

По думите му има огромно изтичане на средства и то е от самата Каса, а не от лекарите, както се твърди. “Ние искаме публично, ясно и открито да се знае какво става с тези пари, да се знае за какво и къде точно се разходват”, подчерта председателят на БЛС.

Райчинов каза още, че предстоящият им протест не е за да искат повече пари, а за да опитат да постигнат именно тази публичност на разпределението на средствата. От БЛС настояват средствата в Касата да се изразходват само и единствено за здравноосигурените лица.

“По наши данни хората без осигуровка са над 1 милион души – това са хора, за които упорито се отказва да се каже защо не се осигуряват”, посочи Райчинов и допълни, че на болниците се дават определени суми, но никой не се интересува от медицинската целесъобразност и от от нуждите на пациента. Цените и обемите се определят в постановление на МС.

Председателят на БЛС подчерта, че никой не знае как точно ще се случи това и че финансовият министър е този, който определя какво се дава. Според него подобна система вече се наблюдава само в Северна Корея.

“Предполагам, че в скоро време Дянков ще започне да определя цените на ориза, олиото, марулята. Това обаче е декоративна демокрация – става дума за псевдоправа на някои хора да участват в управлението, но това е само една фасада.”, изтъкна още д-Ñ€ Цветан Райчинов.

Той подчерта, че запазвайки изцяло едностранното ръководство на Касата, разпределянето на средствата на тъмно и определянето на цените от Министерството на финансите, води до край на здравноосигурителната система в страната.

Нашата основна цел е хората да разберат, че техният враг в случая не са хората в бели престилки или “бялата мафия”, както ни наричат отделни кръгове, проблемът идва от НЗОК, която на шуробаджанашки принцип разпределя публичните средства и решава на коя РЗОК колко пари да отпусне, категоричен бе зам.-председателят на БЛС.

“Като няма други права в тази страна, нека запазим поне правото на живот, за да може да оцелеем като нация”, подчерта Райчинов.


Подобни публикации