19

ное

ribbon

Да почетем тоалетните днес!

Една трета от световното население не познават WC

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

19 ноември е международен ден на тоалетните. Решението за честването е взето през ноември 2001 г. на конгрес на Международната организация на тоалетните в Сингапур.
Близо 2,5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Фактите са потресаващи, алармира Световната тоалетна организация (WorldToilet.org). Заради липсата на канализация тези хора рискуват ежедневно здравето си, а всяка година 1,8 млн., предимно деца, губят живота си. Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план.

Около 2 500 г. преди новата ера се появяват първите помещения, напомнящи тоалетни в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани. Установено е, че за първи път тоалетната хартия се е ползвала в Китай през 589 г.
През 1681 г.за първи път се използва френската дума тоалетна (toilet). Първоначалното значение на думата е процедура за правене на прическа и обличане, оттам се появяват и думите тоалетен стол и тоалетна вода.
През XIX век се появяват първите обществени тоалетни с чинии и възможност за сядане.


Подобни публикации