8

апр

ribbon

Гагарин не е отвлечен от извънземни

Първият космонавт е жертва на неправилна маневра с МИГ-15

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Рязка маневра на самолета е довела до гибелта на Гагарин. Това става ясно от разсекретени документите, които съдържат заключенията на специалната комисия, разследвала причините за смъртта на първия съветски космонавт.

Руското военно министерство разсекрети 247 документа, свързани с първите полети в Космоса и ги предаде на държавния архив. Сред тях са и заключенията на комисията, която е трябвало да установи при какви обстоятелства се е разбил Юрий Гагарин със своя самолет МИГ-15 на 27 март 1968 г.

Според заключението най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра, довела самолета до критична ситуация. Това съобщи на пресконференция в Москва Александър Степанов, високопоставен служител в руското президентство, отговарящ за архивите. Според разсекретените данни за инцидента, Гагарин е бил принуден да предприеме критичната маневра, за да предотврати сблъсък с метеорологичен балон-сонда или да избегне навлизането в горния край на първия слой облачност. Според Степанов именно тази маневра е причината самолетът да влезе в неуправляема спирала и да рухне на земята.

По думите му, официалното заключение на комисията давя ясен отговор на въпроса при какви обстоятелства е загинал Юрий Гагарин и опровергава многобройните версии, които се лансират в пресата и интернет.


Подобни публикации