6

юни

ribbon

Великата китайска стена “порасна” с 13 000 километра

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Великата китайска стена се оказа доста по-.дълга, отколкото се предполагаше преди. Според последните данни, дължината й не е 8.85 хиляди километра, а 21 196 000 километра, съобщават световните медии. Според изследванията, започнати от Държавната администрация за културното наследство още през 2007 година, общата дължина на съоръжението два пъти надвишава известните по-рано данни.

Работата е там, че археолозите са мерили само онези участъци на стената, които са били строени по времето на династията Мин /1368 – 1644/.При последното изследване специалистите са изучили почти 44 хиляди участъци от стената и нейните наблюдателници, създадени в различни периоди от китайската история. По последни данни, досега са се запазили едва 8,2% от общата дължина на стената, издигната по време на династията Мин, е запазила първоначалния си вид, а повече от 74% са сериозно повредени.

Великата китайска стена е система от отбранителни съоръжения в СеверенКитай, издигнати през III век пр.н.е. (в по-голямата си част) върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на империята, нееднократно достроявана. Тя прекосява страната от границата с Корея, при заставата Шанхайгуан до пустинята Гоби, при заставата Дзяюгуан и се оприличава често на дълъг дракон. Тя е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация. Името и на китайски звучи “Чанчън” и буквално означава “Дълга защитна стена”. Строежът на стената започва още през 4 век пр.н.е. в епохата на Пролети и есени и на Воюващите царства. През следващите 2300 години повече от 20китайски династии работят по укрепването и удължаването й, като така се създава най-голямото съоръжение с военна цел в света. Най-голям принос имат династиите Цин, Хан и Мин, които построяват повече от 6000 км., припомня агенция КРОСС.


Подобни публикации