6

юни

ribbon

Бургас е в Турция според учебно помагало на комшиите

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Цялата област Бургас и част от ямболска се намират в пределите на Турция. Така излиза от географска карта в безплатно учебно помагало, което се разпространява в югоизточната ни съседка. Според картата в пределите на Турция са и цялата територия на Армения, части от Ирак, Кипър и Грузия.

Според информация на рускоезичното независимо електронно издание „Кавказский узел” и турския вестник „Милиет”, цитирани от агенция КРОСС, учебното помагало било част от национална програма на министерството на образованието на Турция за раздаването на безплатни учебни материали за учениците и организирани специални мероприятия с участието на родителите им.
След изразени бурни протести от страна на грузинските и арменските власти, миналата седмица в Тбилиси, турският вицепремиер Бюлент Арънч е определил отпечатването на подобен учебник за „недопустимо” и е поискал да му се предостави цялата информация по този въпрос, съобщава „Кавказский узел”, предаде Нова телевизия.
От министерството на образованието на Турция са заявили, че са „шокирани от случилото се” и са поднесли официални извинения. Все още не е ясно от къде се е появила картата в учебника и как е било одобрено отпечатването, коментира „Милиет”. Според изданието основна отговорност ще поеме ръководителят на дирекция към министерството на образованието от департамента в Истанбул Ату Озер

снимка Агенция КРОСС


Подобни публикации