19

май

ribbon

“Голямото”междучасие не стига на учениците

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Ученици искат по-дълго голямо междучасие. Вече се появи и група във Facebook “Ние Искаме По-Голямо Голямо Междучасие!!!”. Организаторите подготвят и протести в столицата, като първият ще се проведе на 28 май, а вторият е насрочен за 15 септември, съобщи news.bg.

Учениците искат по-дълго голямо междучасие, защото 20 минути не са им достатъчни, за да отидат до класните стаи да си оставят нещата, да се съберат, да слязат в двора, да отидат до магазин или лавка, да чакат на опашката близо 7-8 минути и накрая да се наядат, тичайки към класните стаи.
Учениците са направили и кратко изследване за какво ползват голямото междучасие. За да стигнат от един кабинет до друг, без да ги задържа учител им трябват средно около 2 минути. Ако обаче се “намеси” учител са им нужни 4 мунити. Поне 4-5 минути им трябват, за да стигнат до най-близкия магазин. Още 5 минути за избор на храна, 5-6 минути коства заплащането й на каса.
Връщане в училище може да стане за 3 минути. Ето тук бие звънецът, известяващ края на голямото междучасие. Така излиза, че учениците нямат време да изядят купената храна, за което са им нужни поне 5 минути. Именно затова те искат голямото междучасие вместо 20 минути, да стане поне 30 мин.
За да се случи това, трябва да се увеличи времето от началото на часовете до края им, за да се запази точно установеното време за преподаване и междучасията. Това заяви за News.bg професор Станислав Станилов от „Атака”, член на образователната комисия в НС.


Подобни публикации