31

май

ribbon

Учениците отново под оръжие

Хората трябвало да могат “да бранят родината си”

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Премахнатото от българските гимназии военно обучение отново ще бъде въведено. Това предвижда новият закон за резерва на въоръжените сили, който предстои да влезе за раз-глеждане в парламента. Ако бъде приет в сегашния му вид, още от следващат година “во-енното” ще се завърне в класните стаи и ще “посети” студентските аудитории.

От догодина военни знания и умения ще трупат както учениците, така и студентите във вузовете, които са се договорили за това с МО. В училищата курсовете, чието финансиране ще се поема изцяло от държавата, ще са задължителни и ще се провеждат през последните две години от средното образование.
Стъпката била мотивирана с необходимостта хората да могат да бранят родината си при екстремни ситуации, като възникване на военен конфликт е позицията на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, изразена пред “Монитор”.
Тактическа подготовка и умения за стрелба с „Калашник”, осигуряващи присъствие в доброволния резерв, ще могат да получат българите до 32 г. без чуждо гражданство, които не са осъждани. На отчет като запасняци пък ще се водят мъжете до 65 г. и жените до 60 г. Неотзовалите се на повиквателна при мобилизация ще отнасят глоба до 1000 лв.


Подобни публикации