31

мар

ribbon

Софийският университет обявява стачка

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas
Софийският университет “Св. Климент Охридски” спира работа от понеделник в знак на протест срещу отнетите му права върху Ботаническата градина в Балчик. Това решение е било взето в сряда вечерта на заседание на академическия съвет на висшето училище, съобщи Mediapool, позовавайки се на информацияот членове на съвета.

Миналата седмица петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на висшето училище срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата. Решението на петчленния състав, председателстван от Венета Марковска, идва след като тричленен състав отсъди в полза на университета. Петчленният състав обаче отхвърля жалбата на висшето училище като неоснователна и го осъжда да плати разноските по делото, които възлизат на 3 000 лева.
Спорът за собствеността на Ботаническата градина в Балчик е от години и въпреки че правата на Софийския университет бяха многократно потвърдени от ВАС, Върховния касационен съд (ВКС) и други съдилища в страната, миналата пролет правителството отново я присъди на Министерството на културата.
С приетото постановление над 183 декара се предоставят за управление от Министерството на културата на Държавния културен институт – Културен център “Двореца”. Той е на подчинение на министерството, а предоставеният му имот е на практика цялата паркова част и двореца в Балчик. За университета остават само 11 декара стопански двор и разсадник, при положение, че досега е имал 74 декара. Решението на кабинета е взето по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов.
От академичния съвет коментираха пред Mediapool, че решението е политическо и университетът прекратява дейността си, докато то не бъде отменено и правата върху градината не бъдат върнати на СУ. От висшето училище смятат, че зад решението на правителството стоят бизнес интереси около реализирането на проект, включващ застрояване на градината. За първи път подобна идея бе лансирана от министъра на културата в правителството на Симеон Сакскобургготски Божидар Абрашев.

Подобни публикации