31

мар

ribbon

Очакват изригване на най-опасния вулкан

През 2002 г. Нирагонго е унищожил 14 000 сгради в град Гома

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Учени очакват избухването на най-страховития вулкан в света. Това е Нирагонго, разположен в Националния парк Вирунга в ДР Конго, недалеч от границата с Руанда. Според специалистите евентуалните последствия биха могли да се оприличат само с гибелта на древния Помпей, съобщава Utro.ru.

Недалеч от вулкана се намира град Гома, в който живеят около милион души. Учените предполагат, че спасителите трябва да са постоянно готови да евакуират населението на града и околните села.  През последните години вулканът неведнъж е изригвал. Сега лавата може да се издигне до повърхността, съвсем близо до населеното място.

Италианският сеизмолог Дарио Тедеско, който изучава Нирагонго вече 15 години е обърнал вниманието на научната общност на този проблем. „Няма съмнение, че изригването ще стане в скоро време. Гома е най-опасният град в момента на Земята”, казал той. Специалистът припомни, че през 2002 година този вулкан вече причини природна катастрофа. Тогава лавата на вулкана е унищожила 14 хиляди сгради в града, а 350 хиляди негови жители успяха да се спасят с бягство.


Подобни публикации