26

фев

ribbon

Просветният министър се оплака в Бургас

Сергей Игнатов обеща да реши проблема със стипендиите на бургаските студенти

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

“Нека и аз да се оплача! Две трети от всички социални дейности са в образованието, но парите не са при нас. Образоването, общежитията, стипендиите и пр. са практически социални дейности, но парите са в други министерства, а не в МОМН.”, заяви министър Сергей Игнатов в Бургас на среща с ректорското ръководство и студентския съвет на университет “Проф. Д-р Асен Златаров”.

На нея той бе запознат с най-належащите за решаване проблеми пред висшето училище и неговите възпитаници. Оказа се, че студентите от държавния университет получават най-ниските социални стипендии в България.

“Субсидията за тези стипендии е несправедливо различна за различните университети. Например ХТМУ – София при 3 233 студенти има по 206 лева на човек, а при нас – 3 144 студенти – по 82 лева. Излиза, че в Бургас могат да се раздадат 200 стипендии по 50 лева, които не покриват дори общежитието!”, посочи Йордан Иванов, председател на студентския съвет.

“Вече съм запознат с проблема. Тази бъркотия се е получила заради едни коефиценти, но вече сме алармирали министър Дянков и ситуацията ще бъде поправена.”, обеща министър Игнатов.

От образователния министър ректорът на университет “Проф. д-р Ас. Златаров” поиска повече правомощия за ръководителите на висшите училища. “Нашият университет разполага с големи площи – 150 дка само в централния кампус и още 38 дка на територията на Колежа по туризъм в парк “Езеро”. Проблемът е, че с ограниченията в държавните субсидии нямаме средства да поддържаме базата. Има възможност тази собственост да носи приходи, но ректорът няма пълномощията да го направи.”, посочи проф. дтн Петко Петков.

Според него новите промени в закона за туризма ще генерират още проблеми за висшето училище. Учебният хотел “Парк” разполага с 270 легла, за всяко от които ще трябва да се плаща по 1 лев дневно през сезона, независимо дали са заети или не.

“Икономическото положение в България е много тежко. За да се излезе от кризата трябва да се произвежда. Затова разчитаме на вас да подготвяте професионални кадри.”, заяви на домакините си министър Игнатов.

Той съобщи, че готвените реформи в професионалното образование ще бъдат забавени. Причината е изразеното от българските индустриалци желание да финансират подготовката на кадри, но ако те бъдат обучавани по изискванията и според нуждите на бизнеса. Което пък изисква време да бъде приложено на практика.

Сергей Игнатов разгледа и Лабораторията по математична химия на бургаския университет, ръководена от проф. Мекенян. От две десетилетия научното звено е доказателство за възможностите на българската наука да се развива чрез самофинансиране и да постига високи резултати на световно равнище.

По-късно министър Игнатов взе участие в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, чийто домакин днес и утре е Колежът по туризъм на университет “Проф. д-р Асен Златаров”.


Подобни публикации