26

фев

ribbon

Ден на ВЕИ събра специалисти в БСУ

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Учени от различни университети, специалисти от практиката и бизнесмени дискутираха в Бургаския свободен университет състоянието и бъдещето на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/. Научният семинар бе организиран от Центъра по информатика и технически науки на висшето училище.

“Конвенционалните енергийни източници на планетата са на привършване, а в същото време потреблението на електроенергия постоянно се повишава. В тези условия е необходимо да се търсят нови източници на енергия, включително и ВЕИ. В този контекст ще има все по-голяма нужда от специалисти, които да се справят с непрекъснато развиващите се нови технологии.”, посочи проф. Димитър Юдов, декан на ЦИТН.

Той посочи, че ЦИТН на БСУ първи у нас е разкрил магистърска програма по комуникация и електронизация на възобновяемите енергийни източници и че от есента подобна бакалавърска програма ще приеме първите си студенти.

Преди началото на научния форум бе открита и техническа изложба, свързана с възобновяемите енергийни източници. На нея бяха представени различни соларни модули – вносни и родно производство, ветрогенератори и оборудване за тях и пр. Специално участие имаха и възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и електротехника “Константин Фотинов”, която от 2009 г. обучава млади специалисти по ВЕИ.


Подобни публикации