9

май

ribbon

По-трудна матура по български обеща МОМН

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Абитуриентите дасе готваятсериозно, защото матурата по български език и литература ще бъде по-трудна тази година. Това съобщи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР. Изпитните варианти, измежду които ще се тегли един, ще бъдат формулирани в четири сутринта, в деня на изпита. Дамянова обясни, че зрелостният изпит ще е по-труден, защото изисква повече умения от учениците.

“Задачите, които учениците получават, са по международните изследвания PISA, които изискват повече мислене, умения за боравене с информация. Матурата ще е по-трудна от тази гледна точка, че ще има различен тип задачи, които проверяват не само доколко сме научили дадени знания и сме ги запаметили, а дали можем да ги използваме”, уточни заместник образователният министър.
Тестовете, които ще получат учениците на матурата, няма да се изучавани и ще са непознати за тях. 30 ще са изпитните варианти, между които ще се тегли един.
Дамянова увери, че има подсигурен достатъчен брой квестори за изпитите, които ще са след седмица и половина. За първи път тази година матурите и изпитите след седми клас за елитните гимназии ще са в един и същи ден – на 21 и на 23 май.


Подобни публикации