23

апр

ribbon

От първи клас ще има професионално ориентиране

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Мащабна програма за ориентиране на учениците каква професия да изберат започва в училищата. Около 466 000 ученици от първи до 12-ти клас ще бъдат включени в проекта “Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран от Европейския социален фонд и оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” с 10 млн. лева.

Системата за кариерно развитие ще е насочена към три групи ученици, като в първата от тях ще са включени децата от първи до четвърти клас. По проекта те ще получават информация за професиите на хората в съответното населено място, в което живеят и за уменията, необходими за тях. Учениците от пети до осми клас ще се учат как да изберат подходящо образование или професия. Учениците от девети до 12-ти клас ще бъдат подпомагани в професионалната им реализация, съобразена с пазара на труда.

Информация за кариерното ориентиране на учениците ще може да се получава и в часа на класния ръководител, както и на интернет-платформата по проекта

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова съобщи, че кариерното ориентиране на учениците ще се извършва в 28 регионални центъра в областните градове от 150 обучени по проекта консултанти. Те заедно със 780-те педагогически съветници в училищата, с учители и с директори на училища ще подпомагат учениците в техния самостоятелен избор на образование или професия.

Сега в списъка на професиите за обучение са включени 205 професии с близо 480 специалности, съобщи Соня Найденова – координатор по проекта за кариерното ориентиране. Тя обясни, че се предвижда за всяка от професиите да бъде разработена информационна характеристика – какво представлява тя и какви са изискванията за усвояването й. Тази информация ще бъде публикувана в националния портал за кариерното ориентиране на учениците.
Проектът ще продължи 26 месеца.


Подобни публикации