2

май

ribbon

Депутат обвини шефа на НАОА в корупция

Еврошвейцарският университет във Видин роди скандал

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище във Видин. Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения. Това оповести депутатът от крайдунавския град Любомила Станиславова от ГЕРБ.

Според нея парите са поискани от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарски технически университет във Видин, съобщи пред Dnes.bg народната представителка. „Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение.”

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов. Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие. Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност.

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова.


Подобни публикации